Betrokkenen van de Woongaard

Angela Kroon

Mijn naam is Angela Kroon, ik ben getrouwd met Dick. Wij zijn de ouders van Martijn, Desiree en Peter. Onze twee jongens hebben alle twee een beperking. Martijn is doof en heeft PDD-NOS en Peter heeft PDD-NOS en een Dyspraxie (problemen in de motoriek en motorische vaardigheden). Enkele jaren geleden is onze oudste zoon gaan wonen in een begeleid wooninitiatief van Ipse de Bruggen. Dit project is vanuit Kentalis, de dovenschool, samen met Ipse de Bruggen speciaal voor deze doelgroep opgezet. We zijn daar als ouders direct bij betrokken geweest. Het was leuk en leerzaam om dit project te zien groeien. Tot op de dag van vandaag woont onze zoon daar met veel plezier. Er is altijd een steunpunt om op terug te vallen en de begeleiding wordt op maat gegeven. En wat voor ons als ouders ook belangrijk is, is dat wij de zorg nu kunnen delen met professionals. Als wij straks wegvallen is er een goede woonplek voor hem en zal niet alle zorg op zijn zus terecht komen. Ook voor onze jongste zoon, Peter (3-10-1997) zijn wij op zoek naar een woonvorm voor jongeren met PDD-NOS. Maar we konden voor hem niet echt een plek vinden voor jongeren met deze beperking. Al gauw kom je dan in een woonvorm met meerdere psychische aandoeningen. En dat was niet wat wij zochten. Daarbij heeft hij het voorbeeld van zijn oudere broer en weet hij heel goed wat hij wil. Via via kwamen wij in contact met Teus die het project van De Woongaard aan het opzetten was. En dit project past precies in wat wij zoeken. Daarbij worden wij als ouders direct betrokken bij de ontwikkeling en dat sprak ons aan. Peter zelf vindt het belangrijk om een eigen plek te hebben, maar wel terug te kunnen vallen op begeleiding en steun. En daarnaast wil hij graag in de buurt van Kockengen blijven wonen. Met dit project vallen al deze puzzelstukjes op zijn plaats.

Momenteel zijn we druk bezig met de ontwikkeling van het project. Als ouders zijn wij betrokken bij de werkgroep bouw en ontwikkeling (Dick) en bij de werkgroep zorg (Angela). Ook ben ik secretaris van De Woongaard. Het is leuk om dit met meerder ouders te doen. Mede omdat we jongeren hebben die in dezelfde doelgroep vallen en we veel herkenning en een klankbord bij elkaar vinden.

Inez Hogervorst

Mijn naam is Inez Hogervorst. Ik woon al 30 jaar samen met Henny van Leusden en samen hebben wij 2 kinderen: Stijn (14-04-1997) en Nika (09-06-2000).

Stijn heeft sinds zijn 3e jaar de diagnose klassiek autisme. Zijn basisschooltijd heeft hij doorgebracht op het speciaal onderwijs, namelijk de Bertha Muller school in Utrecht. Vervolgens heeft hij zijn middelbare schooldiploma (VMBO Kader) gehaald op de VSO Berg en Boschschool te Houten. Omdat Stijn een normale intelligentie heeft, vonden we het proberen waard om te kijken of hij na het behalen van zijn diploma naar een reguliere MBO kon. Dat is gelukt en hij heeft nu ook een diploma MBO 4 bedrijfsadministrateur op zak. Stijn werkt inmiddels 14 uur per week op de Universiteit van Utrecht maar doet daar helaas vooral archief werkzaamheden. We blijven zoeken naar een baan met wat meer uren en meer gerelateerd aan zijn opleiding.

Als ouders ontstaat op een gegeven moment de vraag, waar gaat je kind wonen als hij of zij daar aan toe is? Via het AIC Woerden vernamen wij ruim 2 jaar geleden dat er een wooninitiatief gestart werd in Harmelen. Na informatie te hebben ingewonnen, vonden wij dit zo’n mooi project dat wij ons hebben aangemeld. Het bewonersprofiel sluit goed aan en Harmelen ligt 5 km. bij ons vandaan. Ik zelf vind dit een fijn en veilig idee. Zo kan hij gemakkelijk een keer langs komen om bijvoorbeeld thuis te eten. Ook vinden wij het fijn dat Stijn een lange periode heeft om aan het idee te wennen dat hij een keer uit huis gaat. Stijn zelf wil graag zelfstandig wonen maar geeft wel aan dat hij daarin wel begeleiding nodig heeft.

Het mooie van zo’n ouderinitiatief is dat je er helemaal bij betrokken bent. Op dit moment is het project nog volop in ontwikkeling. Ik zit zelf in de werkgroep zorg en Henny in de werkgroep bouw. Het is fijn om als ouders betrokken te zijn bij het project en elkaar zo ook wat beter te leren kennen. Er is tijdens de vergaderingen altijd wel een moment om ervaringen met elkaar te delen. Het is fijn om met elkaar bezig te zijn voor de toekomst van onze kinderen!